Årligt forbrug

Hård og blød PVC

Der findes to typer PVC eller vinyl som materialet også kaldes: hård og blød. Den hårde PVC anvendes hovedsageligt indenfor byggeriet til rør, døre, vinduer, kabelbakker osv. Blød PVC anvendes også i byggeriet til for eksempel vinylgulve, tagbelægninger og kabler. Men herudover bruges blød PVC også til en lang række områder for eksempel medicinsk udstyr, tøj eller vinylgulve.
70%

Hård PVC udgør 70% af forbruget

30%

Blød PVC udgør 30% af forbruget

Genanvendelse

PVC (også kendt som vinyl) er et af de bedste plastmaterialer at genanvende. Et PVC-rør kan eksempelvis genanvendes op til 7 gange uden at miste sine tekniske egenskaber. Den europæiske PVC-industris miljøprogram, VinylPlus, sørger bl.a. for, at udtjent vinyl genanvendes i større og større mængde. I Danmark indsamles PVC til genanvendelse gennem industriens genanvendelsesselskab, WUPPI.

Læs mere om PVC og genanvendelse.

Blødgørere i PVC-produkter

For at gøre PVC'en fleksibel til fremstilling af eksempelvis vinylgulve, medicinsk udstyr, kabler, tagbelægninger, voksduge, haveslanger, gummistøvler, regntøj, badeforhæng og legetøj tilsættes blødgørere. Blødgørere kan være ftalater, der opdeles i klassificerede og ikke-klassificerede. Herudover findes andre blødgørere.

Anvendelsesområder

Vinyl anvendes overalt i samfundet, men særligt i byggeriet og sundhedssektoren er plastmaterialet populært.
60%

PVC er det mest anvendte plastmateriale i byggeriet

40%

PVC er det mest anvendte plastmateriale i sundhedssektoren

Ingredienser

Det høje saltindhold betyder, at PVC forbruger mindre olie end andre plasttyper.
57%

PVC laves hovedsageligt af salt

43%

Resten udgøres af olie eller gas