Infographics

Brug for hurtig viden om PVC? Få et hurtigt overblik og lær mere om PVC-materialet i disse infographics.
Danmarks PVC-industri producerer uden problematiske stoffer

Danmarks PVC-industri producerer uden problematiske stoffer

Danske PVC-virksomheder producerer fortrinsvis byggeprodukter, men har også produktion af fendere, medicinsk udstyr, massagebolde, ventiler, køleskabslister, haveslanger og vinylplader. Danmark importerer en lang række PVC-produkter fra udlandet, såsom vinylgulve og tagfolie.

Danmark har ingen PVC-råvarevirksomheder. De nærmeste ligger i Sverige og Norge. I Danmark forarbejdes PVC-råvaren til produkter. Den europæiske kemikalieforordning REACH sikrer, at problematiske stoffer udfases.

Download
Den problematiske PVC kommer fra Fjernoesten

Den problematiske PVC kommer fra Fjernøsten

Nethandel og import af PVC-forbrugerprodukter fra Fjernøsten udgør en udfordring. Hvor der i Europa er styr på stofferne, kan det være anderledes med varer fra Fjernøsten. Miljøstyrelsen har eksempelvis fundet problematiske ftalater i forbrugerprodukter derfra. Fra 2020 er EU-landene dog blevet enige om, at varer med problematiske ftalater ikke længere må importeres til EU.
Download
PVC laves af salt og olie

PVC laves af salt og olie

Det særlige ved PVC er, at det fremstilles af salt og olie eller naturgas. Salt er en uudtømmelig ressource, der hentes op af undergrunden. I en kemisk proces spaltes salten i natrium og klor.

Natriumdelen bruges f.eks. til at fremstille vaskemidler, glas, aluminium og kolesteroldæmpende medicin.

Udover at benytte kloren til fremstilling af PVC desinficerer man drikkevand og badevand med klor. Kloren bruges også til fremstilling af livsvigtig medicin, computere, batterier til hybridbiler og en lang række andre produkter.

Download
Hvor stor er PVC'ens udbredelse i verden

Hvor stor er PVC'ens udbredelse i verden?

PVC udgør knap 20% af den globale produktion af plast og er hermed den tredje mest producerede plasttype. 50 millioner tons PVC produceres hvert år globalt — heraf 5 millioner tons i Europa. Forbruget af PVC er stigende, særligt i lande med høj vækst, da det hovedsageligt bruges i bygge- og anlægssektoren.
Download
PVC bruges hovedsageligt i byggeriet

PVC bruges hovedsageligt i byggeriet

60% af PVC’en bruges i byggeriet til langtidsholdbare produkter såsom tagbelægninger, tagrender, kabler, gulve, rør og vinduer. Resten anvendes til produkter i sundhedssektoren, it- og elektroniksektoren, transportsektoren og idræts-, kultur- og fritidssektoren.
Download
Derfor er PVC fremtidens byggesten

Derfor er PVC fremtidens byggesten

PVC bruges til en lang række samfundsnyttige produkter, men den absolut største anvendelse er i byggeriet. Byggeriet står for en del stor del af verdens ressourceforbrug. Derfor er det vigtigt, at fremtidens byggematerialer er langtidsholdbare, genanvendelige, lette og kræver så få ressourcer som muligt at fremstille. Samtidig skal materialerne gerne være økonomisk fordelagtige. PVC-byggeprodukter opfylder alle disse krav.
Download