Verden over er man begyndt at udvikle løsninger på, hvordan udtjente PVC-byggeprodukter kan benyttes til dyrkning af fødevarer i storbyerne. I takt med den stigende urbanisering og de mange udfordringer, som den medfører, ser vi byboere overalt – fra Berlin til Havana, fra Bruxelles til Singapore og fra Aarhus til Mumbai – kaste sig over urbant landbrug.

Denne spændende trend ser vi i PVC Informationsrådet store muligheder i. PVC egner sig nemlig fortrinligt til dyrkning af grøntsager: det er langtidsholdbart, rådner ikke og er fremstillet til at komme i kontakt med vand. Nyproduceret PVC er faktisk i dag det foretrukne materiale til urbant landsbrug. Men vores tanke er, at man i stedet anvender PVC-affald, hvorved materialets liv forlænges og ressourcer spares.

Se meget mere på gardentoconnect.eu.

PVC Byhavebog forside_1024

Fra byggeaffald til byhaver

I dette hæfte fortæller vi lidt om, hvordan vi i samarbejde med Langenæs Kulturfestival i Århus har virkeliggjort vores projekt om genbrug af PVC-byggeaffald til byhaver. I 2019 havde festivalen bæredygtighed som tema. Gennem en række fotos og udsagn fra de mange forskellige mennesker, som var involveret i festivalen, viser vi, hvordan PVC-byggeaffaldet blev brugt til at opbygge 25 pop-up byhaver.
Hent bog
urbant landbrug med genbrugsmaterialer

Urbant landbrug med genbrugsmaterialer

I dette inspirationskatalog får du konkrete eksempler på hvordan udtjente PVC-byggeprodukter kan bruges i urbant landbrug.
Hent bog
 

Garden to Connect bygger grønne byhaver

PVC-industrien har siden 2015 støttet projekter, der har til formål at lave bæredygtige byhaver af genbrugs-PVC – både i Danmark og Rwanda. Projekterne er samlet i Garden to Connect, som bl.a. blev udvalgt til at  deltage i festivalen for nyt europæisk Bauhaus.

I 2023 blev skulpturen Vinyl Veggies udstillet i forbindelse med verdenskongressen for arkitekter i København. Skulpturen, som var inspireret af Pompidou-centret i Paris, blev bygget af gamle PVC-rør. I rørene groede planter, der var basis for vegetariske snacks tilberedt af kokke fra den anmelderroste restaurant Baka d'Busk.

 

Stort potentiale i genbrugs-PVC

I 2015 indledte PVC Informationsrådet et samarbejde med arkitekterne Maja Sønderskov og Kaare Sølvsteen, der havde til formål at undersøge mulighederne for at udvikle dyrkningssystemer produceret af PVC-affald. Det viste sig, at PVC indeholder de helt rigtige egenskaber til hydroponi, et system, hvor planter gror i vand i et lukket kredsløb uden jord. Der ligger derfor et stort potentiale i at anvende netop PVC-byggeaffald til urbant landbrug. Samarbejdet resulterede i et prototypisk dyrkningssystem, der indbragte to bæredygtighedspriser ved henholdsvis INOVYN Awards i Düsseldorf og EU-kommisionens Climate-KIC Nordic Ideation Day.

For at undersøge om PVC-byggeaffald i praksis kan bruges til dyrkningen af grøntsager i storbyer, indledte PVC Informationsrådet i 2017 et samarbejde med Aarhus Kommune og plastrørsvirksomheden Nordisk Wavin. Målet var at etablere en egentlig byhave med PVC i Aarhus Sydhavn, hvilket fik stor succes. En større mængde PVC-rørstumper fra Nordisk Wavins produktionsaffald blev nemlig genanvendt til dyrkningen af bl.a. kartofler, tomater og krydderurter.

 

Genbrug mindsker klimabelastningen

Christian Brødsgaard Eschen, der er bæredygtighedskonsulent i Aarhus Kommune, fortæller, at ”[d]ette projekt repræsenterer en rigtig fin fortælling om, hvordan virksomheder, der genererer affald, forsøger at nyttiggøre dette affald i stedet for at lade det ende i f.eks. forbrændingsanlæggene. Når affaldet gør gavn i det urbane landbrug, betyder det, at vi forbruger mindre, og at vi derved reducerer klimabelastningen”.

Projekter som disse viser, hvordan PVC-industrien i samspil med andre aktører kan være en aktiv medspiller i udviklingen af et mere bæredygtigt og cirkulært samfund.

Besøg vores dedikerede hjemmeside gardentoconnect.eu for meget mere information om projektet.

 

25 PVC-bybede på bæredygtighedsfestival

Da Århus-bydelen Langenæs holdt sin årlige kulturfestival i 2019 var temaet bæredygtighed. Festivalen havde besluttet sig for at promovere temaet ved blandt andet at placere 25 by-haver rundt omkring i Århus. Oprindeligt havde festivalen besluttet sig for at indkøbe nye plantekrukker, hvori forskellige blomster og nytteplanter kunne gro. Men da man havde hørt om projektet ”Fra byggeaffald til byhaver” blev man tændt på ideen om at dyrke i PVC-byggeaffald i stedet. Det ville både give festivalindslaget et genbrugsaspekt og samtidig være langt mindre kostbart at gennemføre. Og sådan blev det.

En landskabsarkitekt blev bedt om at udpege 25 strategisk velvalgte steder, hvor bybedene med fordel kunne placeres. Resultatet blev, at byens borgere i festivalperioden kunne se PVC-byggeaffaldsbede placeret mange forskellige steder lige fra i kirkehaven, ved hospitalet, ved skoler, plejehjem, børnehaver, busstoppesteder, ved etageejendomme og ved supermarkeder.

 

I videoerne fortæller kulturmedarbejder ved Langenæs Kirke Jenny Thaysen Kjær om samarbejdet med PVC Informationsrådet: ”Jeg er flere gange blevet stoppet på gaden af mennesker, der ville takke for planter og blomster. Det er beboere jeg aldrig før har set eller talt med. Bybedene har været med til at skabe glæde og bæredygtigt fællesskab på tværs af generationer”. Læs mere i dette hæfte eller besøg gardentoconnect.eu.

 

Hvad er urbant landbrug?

Urbant landbrug, der i disse år oplever en stigende popularitet, er en praksis, hvor afgrøder dyrkes lokalt på storbyens præmisser. Her kan din gamle tagrende f.eks. få nyt liv som salatbed, eller du kan dyrke kartofler i en stump rør, som du henter i affaldscontaineren på genbrugspladsen. Disse er væsentlige skridt i rejsen mod en bæredygtig byudvikling, der både skaber lokale fællesskaber, et grønnere bybillede, en økonomisk ansvarlig fødevareproduktion, samt trygge og klimasikrede byer.

Lokal fødevareproduktion i form af urbant landbrug kan på mange måder ses som en modreaktion på den tiltagende industrialisering, der i dag kendetegner den globale fødevareproduktion. Det er blevet stadig mere uoverkommeligt at følge vores fødevarer fra jord til bord, når vi køber industrielt producerede fødevarer. Med indtagelsen af fødevarer, der er produceret på den anden side af kloden, afsætter vi som forbrugere desuden et unødvendigt højt CO2-aftryk.

I den forbindelse fremhæver FOA, FNs fødevare- og landbrugsorganisation, en række klima- og miljømæssige fordele ved urbant landbrug:


 

Hvorfor anvendes PVC?

Der er mange årsager til at PVC er det foretrukne valg til byhaver og urbant landbrug:

  • Holdbarhed: PVC er kendt for sin holdbarhed og kan modstå mange års brug. Dette gør det til et attraktivt materiale til anvendelse i urbant landbrug, hvor det kan være udsat for forskellige vejrforhold.
  • Fleksibilitet: PVC kan formes i mange forskellige former og størrelser, hvilket gør det velegnet til forskellige anvendelser inden for urbant landbrug, såsom rør til vandingssystemer eller beholdere til dyrkning.
  • Omkostningseffektivitet: Sammenlignet med andre materialer kan PVC være mere økonomisk overkommeligt, hvilket gør det til et populært valg for dem, der ønsker at minimere omkostningerne ved at etablere og vedligeholde urbane landbrugsprojekter.
  • Modstandsdygtighed over for kemikalier: PVC's modstandsdygtighed over for kemikalier gør det til et godt valg til vandingssystemer, hvor det kan komme i kontakt med forskellige næringsstoffer og opløsninger, der anvendes i dyrkningsprocessen.
  • Lethed: PVC er let, hvilket gør det nemt at arbejde med og installere. Dette kan være en fordel i urbane områder, hvor pladsen er begrænset.

Se mere i interviewet forneden med ekspert i dyrkningssystemer til urbant landbrug.