PVC og design

PVC er et foretrukket materialevalg for mange designere. Materialets alsidighed gør det til et spændende alternativ til traditionelle designmaterialer som træ, metal, keramik og glas.

Da PVC er tilgængeligt i både hårde og bløde kvaliteter, og da materialet har en evne til at fremstå i alle mulige farver betyder det, at PVC giver designerne nogle muligheder, som de ikke finder i noget andet materiale. Inden for design benyttes PVC til at fremstille møbler, lamper, tøj, udstillingsdesign, vægbeklædning og mange andre designobjekter.

Videoer om PVC og design

Plasticarium

Plasticarium er verdens største samling af plastdesignobjekter fra 60’erne og 70’erne skabt af samleren Philippe Decelle. I 2010 besøgte PVC Informationsrådet Plasticarium i Bruxelles og interviewede samleren og optog en video, hvor de vigtigste objekter vises. En stor del af samlingen består af designobjekter, som er fremstillet i PVC. Specielt karakteristisk for tiden er de såkaldte inflateables – oppustelige møbler, der alle er i PVC.

Læs interview med Philippe Decelle

Lampe i flettet vinyl

I denne video fortæller designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau hvilke materialemæssige overvejelser, der ligger til grund for at de netop har valgt vinyl til en lampe. I videoen bliver udfordringerne omkring det at flette med lys også berørt.

Bodil Jerichau om tekstildesign i PVC

Tekstildesigner Bodil Jerichau fortæller her, hvordan hun anvender traditionelle tekstile teknikker - såsom væv, strik, hækling og fletning - på plastmaterialer. Designeren opnår et helt andet æstetisk udtryk med plast, end når hun anvender traditionelle materialer som eksempelvis uld og hør. I videoen viser Bodil Jerichau, hvordan hun har både strikket og smeltet PVC-tråd, hvorved hun har opnået en helt speciel struktur.

Møbeldesign i plast

For at undersøge forskellige plastmaterialers potentialer indenfor møbelproduktion har designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau også eksperimenteret med plastmaterialet PUR. I denne video vises en helt speciel teknik, som designerne har udviklet for at fremstille et puf-møbel.

Lydabsorberende PVC

Designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau fortæller her, hvordan de under et besøg på en PVC-virksomhed i Bruxelles, blev præsenteret for glasfiberforstærket PVC. Designerne så nye muligheder i materialet, og de gennemførte et projekt, hvor de fremstillede akustikregulerede PVC-plader, som de beklædte med en speciel changerende tekstil.

TV-indslag om Creative World

En enestående udstilling af PVC-designobjekter blev vist i Danmark i 2006. Udstillingen blev skabt af den italienske udstillingsdesigner Riccardo Giovanetti og var resultatet af et utraditionelt samarbejde mellem ID-Forum, Arkitektskolen Aarhus og PVC Informationsrådet.

Den grundlæggende idé bag udstillingen var, at den besøgende skulle ledsages på en form for rejse mellem de forskellige egenskaber, der kendetegner PVC - et mutant materiale, en form for kamæleon, der kan antage vidt forskellige udtryk, farver, former og billeder.

Udstillingen var indrettet som en række PVC-søjlestande, der hver især afslørerede en ny side af materialet. Afsløringen tog først og fremmest udgangspunkt i en række design-objekter, udviklet af internationale designere fra hele verden, fra forskellige kulturer, og som fortolker materialet på vidt forskellige og kreative måder. Udstillingen fik stor medieopmærksomhed. Her kan ses et indslag fra TV2/Syd.