PVC og kunst

PVC er ikke kun et uovertruffent materiale til byggeriet, sundhedssektoren og andre essentielle områder i samfundet. PVC er blevet benyttet af kunstnere gennem mange årtier. For at støtte kunstnernes arbejde, har PVC Informationsrådet været med i mange projekter med kunst og PVC som udgangspunkt.

Kunstværker i PVC

Blød og hård PVC er et yndet materiale for kunstnere over hele verden. Bl.a. har førende danske verdenskendte kunstnere som Søren Dahlgaard og Claus Carstensen lavet spektakulære værker i PVC. Se eksempler på kunstværker i PVC:

PRIMI

I 2010 rettede Statens Museum for Kunst henvendelse til PVC Informationsrådet for at høre om mulighederne for et projektsamarbejde. Museet var interesseret i at undersøge mulighederne for hvordan industriens eksperter kan bidrage med et løsning på, hvordan kunstværker i plast kan bevares for eftertiden, og for at finde ud af om den viden som museernes konservatorer er i besiddelse af kan være til gavn for industrien.

Resultatet blev projektet Plastics Innovation for Museums and Industry (PRIMI).

PVC Informationsrådet og Statens Museum for Kunst producerer kunstnervideoer

I forbindelse med et projekt som PVC Informationsrådet deltog i med blandt andre Statens Museum for Kunst, blev der videooptaget en række kunstner- og designerportrætter. Videoerne blev produceret af Ole Grøndahl Hansen fra PVC Informationrådet sammen med konservator for samtidskunst hos Statens Museum for Kunst Louise Cone. Det karakteristiske ved disse videoer, der fortæller om kunstneres forhold til plast, er deres meget korte produktionstid. Flere af videoerne er blevet offentliggjort på YouTube mindre end 24 timer efter at de er blevet optaget.

Et maleri i PVC der trækker vejret

I denne video fortæller en af vores internationalt anerkendte billedkunstnere Søren Dahlgaard om hvordan han træffer sit materialevalg. I videoen fortæller han blandt andet om, hvordan han i værket ”Breathing Painting” kom frem til, at det netop var PVC, som var bedst egnet til at udtrykke hans kunstneriske ideer.

Margretheskålen får øksen

I denne video viser billedhuggeren Bjørn Poulsen hvordan han i bestræbelserne på at forvandle plastobjekters betydning fragmenterer dem til ukendelighed. I videoen viser kunstneren blandt andet hvordan han ved hjælp af en økse forvandler Margretheskåle til et kunstværk, og hvordan han laver afstøbninger af fragmenter fra et PVC-rør.