Stor international konference om DEHP i medicinsk udstyr
03/02/2014Danmark ophæver forbud mod fire ftalater
02/07/2014PVC Informationsrådet udgiver rigt illustreret publikation, “Vinyl i Supersygehusene”, om de talrige muligheder vinyl giver i hospitalsmiljøer
Over hele Danmark bygger regionerne nye supersygehuse. Under overskriften “Helbredende arkitektur” skal de nye supersygehuse optimere patientbehandlingen. Målet med de massive investeringer i sygehusbyggerierne er at udvikle fysiske rammer, der effektiviserer og øger kvaliteten af behandlingen. Supersygehusenes arkitektur skal sikre, at æstetik, funktionalitet, totaløkonomi og ikke mindst krav til hygiejne går op i en højere enhed. Da vinyl er formbart, slidstærkt, rengøringsvenligt og resistent over for bakterier, er supersygehusene og vinyl (også kendt som PVC) et godt match.
Vinyl giver arkitekterne frie rammer og højner hygiejnen
”Vinyl i Supersygehusene” fortæller, hvordan vinyl giver arkitekterne frie rammer, da vinylens designmæssige muligheder nærmest er uendelige. Derudover forklares, hvordan PVC har en positiv indflydelse på hygiejnen på sygehusene. European Center for Disease Prevention and Control har kortlagt, at infektioner opstået under hospitalsophold fører til 37.000 dødsfald på verdensplan. Så god hygiejne er altafgørende for et succesfuldt sygehus. PVC’ens glatte og smudsafvisende overfladestruktur reducerer risikoen for, at mikrober fastholdes og multipliceres, hvorved risikoen for infektioner minimeres.
Bæredygtighed gennem VinylPlus-programmet
”Vinyl i Supersygehusene” beskæftiger sig også med bæredygtighed, hvor der gennem de seneste årtier er sket mange forbedringer, hvilket PVC-industriens miljøprogram VinylPlus er udtryk for. VinylPlus er et partnerskab for 30.000 PVC-forarbejdende virksomheder, der i samarbejde med Europa-Kommissionen, Europa-Parlamentet og miljøorganisationen The Natural Step opstiller bæredygtighedsmål, som skal indfris inden 2020. Et konkret resultat er, at det er lykkedes for gulvbranchen at udvikle vinylgulve uden brug af de problematiske ftalater, ligesom vinylproducenterne er begyndt at udvikle fremstillingsprocesser ud fra Cradle to Cradle-principper.
”Det er ikke nogen hemmelighed, at vinyl gennem tiden har været udsat for massiv kritik ud fra et bæredygtighedssynspunkt. For at imødekomme kritikken og udvikle mere miljørigtige produkter har PVC-industrien gennem de seneste 15 år arbejdet med en række initiativer, der ud fra et livscyklusperspektiv fører fremstilling, anvendelse og genanvendelse af vinyl i en mere bæredygtig retning”, fortæller Ole Grøndahl Hansen, direktør i PVC Informationsrådet. ”I løbet af bogen fortæller vi om de resultater, vi har opnået gennem VinylPlus-samarbejdet, og eksempelvis hvorfor man i stor udstrækning anvendte vinyl under de olympiske lege i London, der er de grønneste lege i moderne tid. Mit håb er, at vi med ”Vinyl i Supersygehusene” åbner de involverede parters øjne for vinylens anvendelsesmuligheder i forbindelse med de kommende års hospitalsbyggerier”, afslutter Ole Grøndahl Hansen.
Læs Ole Grøndahl Hansens klumme “Vinyl i Supersygehusene”.
Læs mere om PVC i sundhedssektoren.