Stabilisatorer tilsættes PVC for at kunne opvarme og forarbejde plasten uden at den nedbrydes. For det andet forbedrer stabilisatorer PVC-produkternes levetid og modstandsdygtighed over for dagslys, vejrlig og ældning. Stabilisatorer har således en vigtig indflydelse på de fysiske egenskaber. Faktorer som procesteknologi, tekniske krav til PVC-slutproduktet, regulatoriske krav og omkostninger påvirker valget af den anvendte stabilisator.

Siden 1992 har det været forbudt at anvende cadmium som stabilisator. I 2002 blev det forbudt at anvende blybaserede stabilisatorer i Danmark. I EU blev cadmium og bly frivilligt udfaset i henholdsvis 2001 og 2015. I dag anvendes udelukkende sikre stabilisatorer fri for bly og cadmium. Det er vigtigt at understrege, at stabilisatorer kun udgør 1-5% af det færdige PVC-produkt og ikke migrerer ud af PVC'en. Der er således minimal risiko for mennesker og miljø ved brug og genanvendelse af PVC-produkter, som er lavet før cadmium og bly blev udfaset.

pvc ekstrudering
Tilsætningen af stabilisator til PVC er nødvendigt i forbindelse med forarbejdning for at beskytte materialet mod nedbrydning.
AdobeStock_299885286_1280
Stabilisatorer gør PVC-produkter mere holdbare og modvirker nedbrydning, fx ved sollys.