Vinyl Veggies

Vertikalt landbrug med genbrugs-PVC blev præsenteret under verdenskongressen for arkitektur i København.

Hvad går ECHAs undersøgelse af PVC og dets additiver ud på?

PVC Informationsrådet interviewer Simone Doyle fra Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) om den igangværende undersøgelse af PVC og dets additiver.

VinylPlus Med – genanvendelse af medicinsk udstyr

VinylPlus® Med er et nyt partnerskab for indsamling og genanvendelse af medicinsk udstyr i PVC.

Hvordan kan PVC-byggeaffald blive genbrugt i det urbane rum?

Jenny Thaysen Kjær fra Langenæs Kirke fortæller om hvordan PVC-byggeaffald blev brugt til at opbygge 25 pop-up byhaver i forbindelse med Langenæs Kulturfestival 2019. Se mere på urbantlandbrug.dk.

Fra byggeaffald til byhaver

Hvorfor bruge en formue på fancy plantekasser, når du kan dyrke dine grøntsager sikkert i gratis byggeaffald i plast? I projektet Garden to Connect slår vi to fluer med et smæk. Vi forlænger levetiden for de udtjente byggeprodukter inden de sendes til genanvendelse. Byggeprodukterne får en ny funktion som plantekasser. Herved sparer vi klimaet for en unødig belastning, og vi støtter op om udviklingen af det urbane landbrug, som betyder billigere, friskere og mindre miljøbelastende grøntsager. Se mere på gardentoconnect,eu.

Farvet vinyl til samlergenet

Salget af vinylplader stiger og stiger i disse år, og for første gang siden midten af 1980erne produceres der LP’er i Danmark. Det sker i Københavns Nordhavn, hvor Nordsø Records har hjemme. Det lille trykkeri, der kalder sig selv et “mikrobryggeri for vinyl”, kan lave traditionelle sorte plader men også en lang række farvede vinyler. I videoen fortæller Michael “No. 1” Hjort om de forskellige teknikker og viser smukke eksempler på farvet vinyl til samlergenet.

Vinylen genfødes i Nordhavn

Steve Jobs er kendt for at være teknologisk foregangsmand. Men når det gjaldt musik, så foretrak Apple-grundlæggeren at lytte til vinylplader fremfor streaming. Det er han langtfra ene om. Vinylen har fået en renæssance, og i Danmark produceres der for første gang i 30 år igen vinylplader. Det er ikke alle der ved det, men vinyl er et andet for PVC – vi besøgte derfor fabrikken Nordsø Records i Nordhavn med et videokamera, for at vise hvordan man producerer vinylplader anno 2017.

Av min PVC-arm!

PVC er et ideelt materiale til IV-trænere for sygeplejerskestuderende, som produceres af PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Dan Hill Plast. Plasttypen har samme sejhed som hud, hvilket gør træningen med at injicere nåle meget realistisk. En anden fordel ved PVC er muligheden for at tilpasse blødheden, så den passer nøjagtig til det produkt der skal laves.

Kunsten at skabe en fender

Fendere til skibe laves ved såkaldt rotationsstøbning. Lær om den fascinerende produktionsmetode i videoen, som er optaget hos PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Dan Hill Plast i Hornsyld.

Sikkerhed til søs med PVC

Fendere er vigtige for søsikkerheden. PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Dan Hill Plast producerer PVC-fendere i alle størrelser, som sælges i hele verden.

Drikkevandet løber i PVC

Rent drikkevand er en af vores vigtigste ressourcer. Derfor er det vigtigt at der bliver passet godt på dråberne, når vandet skal transporteres fra vandværket til forbrugeren. PVC er et optimalt materiale til drikkevandsrør. Det er retningsstabilt og langtidsholdbart, og der afgives ingen stoffer fra et PVC-rør til vandet. De drikkevandsrør som PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Wavin producerer er desuden mærket med DK-VAND, der betyder at rørene opfylder alle krav til anvendelse i drikkevandsforsyning.

Frå råvare til rør

PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Wavin har produceret PVC-rør i mere end 60 år. Vi har besøgt plastvirksomheden i Hammel for at se hvordan de produceres.

Nul spild ved PVC-produktion

Hos PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Wavin bliver alt produktionsspild genanvendt til nye produkter. Processen er simpel: Produktionsaffaldet indsamles, knuses i to store PVC-knusere og ekstruderes til nye rør.

PVC holder i 100 år

Det er ingen hemmelighed, at PVC-plast er et foretrukket materiale blandt rørproducenter. En af grundene er PVC’ens lange holdbarhed. Plasten er korrosionsbestandig, hvilket betyder at et PVC-rør nedbrydes ikke over tid. De første PVC-rør blev produceret for over 60 år siden. Et nyligt studie har kigget på opgravede rør fra fortiden, og konkluderer at deres forventede levetid er langt over 100 år. Desuden kan PVC genanvendes flere gange uden at miste sine kemiske egenskaber og stabilitet.

Klimaløsninger i blåt

For at undgå spildevand i din kælder og forurening af vandløb som følge af klimaforandringer, er det vigtigt at regnvand og spildevand adskilles i hvert sit system. PVC Informationsrådets medlemsvirksomhed Wavin har en løsning på problemet.

PVC-tagrendens cirkulære økonomi

PVC er et langtidsholdbart og prisbilligt plastmateriale, som bruges til alt lige fra vinduer over vandrør til gulve. Faktisk er PVC den mest anvendte plasttype i byggeriet. PVC er kendetegnet ved stor genanvendelighed og er særdeles velegnet til at indgå i den cirkulære økonomi.

Plast bedst til regn

Regnmængderne er stigende i disse år, hvilket øger behovet for klimatilpasning. Det er vigtigt at vælge de rette materialer til tagrender, faskiner mv. PVC er langtidsholdbart, vedligeholdelsesfrit og kan genanvendes. Desuden er PVC økonomisk fordelagtigt.

Hvordan står det til med dioxin og PVC?

Særligt i 1990'erne blev dioxinforurening anset som et stort miljøproblem. De store kilder var cement- og stålindustrien, men der var også fokus på PVC – både hvad angik produktion og affaldsforbrænding. Ny forskning viser imidlertid at dioxinforureningen er reduceret markant i den vestlige verden.

PVC for børn

Undervisningsvideo om plastmaterialet PVC – også kendt som vinyl. Animationsvideoen fortæller om PVC-materialets mange anvendelser samt nemme genanvendelse. PVC er bl.a. det mest anvendte plastmateriale i sundhedssektoren og byggeriet.

Bedre bylandbrug med genbrugt PVC-byggeaffald

Arkitekt Maja Sønderskov vil bruge PVC-byggeaffald såsom rør, tagrender, kabelbakker og tagplader til at dyrke fremtidens grøntsager i byerne. PVC har nemlig de perfekte egenskaber til hydroponics, som er et system, hvor planter gror i vand i et lukket kredsløb uden jord. Det er både vand- og ressourcebesparende. Idéen er simpelthen at udnytte de egenskaber, der er unikke for anvendelsen af PVC i byggeriet. Udtjente PVC-byggeprodukter er nemlig lette og egner sig til at komme i kontakt med vand. Herudover er de langtidsholdbare og findes i stor mængde.

Plasticarium

Plasticarium er verdens største samling af plastdesignobjekter fra 60’erne og 70’erne skabt af samleren Philippe Decelle. I 2010 besøgte PVC Informationsrådet Plasticarium i Bruxelles og interviewede samleren og optog en video, hvor de vigtigste objekter vises. En stor del af samlingen består af designobjekter, som er fremstillet i PVC. Specielt karakteristisk for tiden er de såkaldte inflateables – oppustelige møbler, der alle er i PVC.

Læs interview med Philippe Decelle

Bodil Jerichau om tekstildesign i PVC

Tekstildesigner Bodil Jerichau fortæller her, hvordan hun anvender traditionelle tekstile teknikker - såsom væv, strik, hækling og fletning - på plastmaterialer. Designeren opnår et helt andet æstetisk udtryk med plast, end når hun anvender traditionelle materialer som eksempelvis uld og hør. I videoen viser Bodil Jerichau, hvordan hun har både strikket og smeltet PVC-tråd, hvorved hun har opnået en helt speciel struktur.

Møbeldesign i plast

For at undersøge forskellige plastmaterialers potentialer indenfor møbelproduktion har designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau også eksperimenteret med plastmaterialet PUR. I denne video vises en helt speciel teknik, som designerne har udviklet for at fremstille et puf-møbel.

Fantastic Plastic-udstilling på Thackray Medical Museum

I maj 2008 åbnede den permanente udstilling Fantastic Plastic – A History of Modern Day Surgery Told Through PVC and PlasticsThackray Medical Museum i Leeds, Storbritanien. Thackray Medical Museum er et af de største medicinskhistoriske museer i Europa. PVC Informationsrådet bidrog både med viden til udstillingen og hjalp museet til at fremskaffe relevant PVC-baseret medicinsk udstyr.

Et maleri i PVC der trækker vejret

I denne video fortæller en af vores internationalt anerkendte billedkunstnere Søren Dahlgaard om hvordan han træffer sit materialevalg. I videoen fortæller han blandt andet om, hvordan han i værket ”breathing painting” kom frem til, at det netop var PVC, som var bedst egnet til at udtrykke hans kunstneriske ideer.

Lydabsorberende PVC

Designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau fortæller her, hvordan de under et besøg på en PVC-virksomhed i Bruxelles blev præsenteret for glasfiberforstærket PVC. Designerne så nye muligheder i materialet, og de gennemførte et projekt, hvor de fremstillede akustikregulerede PVC-plader, som de beklædte med en speciel changerende tekstil.

Interview med idémanden bag PRIMI

Lars Lundbye, innovationskonsulent og ejer af Blå Himmel, fortæller om baggrunden for PRIMI-projektet (Plastics Research and Innovation for Museums and Industry). Se ham bl.a. fortælle hvordan det lykkedes at skabe et utraditionelt samarbejde mellem kunstverdenen og plastindustrien.

Lampe i flettet vinyl

I denne video fortæller designerne Christian Flindt og Bodil Jerichau hvilke materialemæssige overvejelser, der ligger til grund for at de netop har valgt vinyl til en lampe. I videoen bliver udfordringerne omkring det at flette med lys også berørt.

TV-indslag om Creative World

En enestående udstilling af PVC-designobjekter blev vist i Danmark i 2006. Udstillingen blev skabt af den italienske udstillingsdesigner Riccardo Giovanetti og var resultatet af et utraditionelt samarbejde mellem ID-Forum, Arkitektskolen Aarhus og PVC Informationsrådet.

Den grundlæggende idé bag udstillingen var, at den besøgende skulle ledsages på en form for rejse mellem de forskellige egenskaber, der kendetegner PVC - et mutant materiale, en form for kamæleon, der kan antage vidt forskellige udtryk, farver, former og billeder.

Udstillingen var indrettet som en række PVC-søjlestande, der hver især afslørerede en ny side af materialet. Afsløringen tog først og fremmest udgangspunkt i en række design-objekter, udviklet af internationale designere fra hele verden, fra forskellige kulturer, og som fortolker materialet på vidt forskellige og kreative måder. Udstillingen fik stor medieopmærksomhed. Her kan ses et indslag fra TV2/Syd.

Margretheskålen får øksen

I denne video viser billedhuggeren Bjørn Poulsen hvordan han i bestræbelserne på at forvandle plastobjekters betydning fragmenterer dem til ukendelighed. I videoen viser kunstneren blandt andet hvordan han ved hjælp af en økse forvandler Margretheskåle til et kunstværk og hvordan han laver afstøbninger af fragmenter fra et PVC-rør.

Vinyl i hospitalsmiljøer

Se de mange muligheder vinyl giver når det bruges til hospitalsgulv-, væg- og loftsbeklædning. Vinylens utallige kombinationsmuligheder og fleksibilitet gør det muligt at kombinere æstetik med funktionalitet. Vinyl er desuden et velegnet materiale til laboratorier og vådrum på grund af dets funktionelle og ikke mindst hygiejnemæssige egenskaber – alt sammen til lave totalomkostninger.

Læs brochuren om vinyl i hospitalsmiljøer

Den nysgerrige patient

Hør lægens svar på den nysgerrige patients spørgsmål om hvorfor er der så meget plast på hospitalerne og i sundhedssektoren. Animationsvideoen er produceret af PVC Informationsrådet for PVCMed Alliance.

Hvorfor er vinylgulve populære i sundhedssektoren?

I dette interview fortæller gulvfabrikant hvorfor vinylgulve er populære på hospitaler verden over. Videoen er produceret af PVCMed Alliance.

DEHP er snart fortid i sundhedssektoren

I dette interview fortæller producent af PVC til medicinsk udstyr, at ftalaten DEHP vil være udfaset i løbet af få år. Hans kunder efterspørger i stedet PVC blødgjort med de alternative blødgørere TOTM, DEHT og DINCH. Videoen er produceret af PVCMed Alliance.

PVCMed Alliance på Exposanità

I maj 2016 deltog PVCMed Alliance, hvor PVC Informationsrådets direktør Ole Grøndahl Hansen er projektleder, i Europas næststørste medico-messe Exposanità i Bologna. Se her et sammendrag af PVCMeds besøg på messen, der bl.a. indebar et foredrag om PVC i sundhedssektoren af Ole Grøndahl Hansen. Videoen er produceret af PVCMed Alliance.