PVC er den mest anvendte plasttype i byggeriet, og det er også her langt det meste af PVC'en anvendes. Man fremstiller rør, vinduer, døre, kabelbakker, tagbelægninger, gulve, kabler, tagrender, trapezplader og et utal af andre produkter af PVC-plast. PVC bruges fordi byggeprodukterne er langtidsholdbare, prisbillige, lette, og kræver minimum vedligeholdelse.
Miljømæssigt set er PVC-byggeprodukter ofte det rigtige valg grundet produkternes lange levetid (100 år eller mere for rør og 50 år for vinduer) og deres genanvendelighed efter brug. Disse egenskaber er vigtige i fremtidens cirkulære økonomi, hvor PVC-byggeprodukter derfor vil spille en vigtig rolle. I Danmark er PVC-branchens egen genanvendelsesordning WUPPI med til at gøre PVC til den mest genanvendte plast i byggeriet. Moderne PVC-byggeprodukter er uden uønskede ftalater og tungmetaller.
Energibesparende vinduer og døre
PVC har gode isoleringsevner og er derfor et uovertruffet materialevalg til energivenlige vinduer og døre, som holder i +40 år. I modsætning til trævinduer skal PVC-vinder ikke males, hvilket sikrer minimalt vedligehold. PVC-vinduer er lette at genanvende, enten til nye vinduer eller andre PVC-byggeprodukter. En vinduesprofil kan indeholde op til 70% genanvendt PVC. Moderne PVC-vinduer bliver ikke gule af sollys.
Vinylgulve giver uanede muligheder
PVC, også kendt som vinyl, er et stadigt mere populært valg til gulve i boliger, hospitaler, sportshaller, butikker, lagerhaller og mange andre bygninger. Det skyldes vinylens høje slidstyrke, der giver en levetid på 20 år eller mere. Vinylgulve er særligt fordelagtige i områder der ofte er udsat for vand, såsom køkkener, laboratorier og vådrum. Desuden er vinylgulve modstandsdygtige overfor kemikalier. PVC-gulve er tilgængelige i et utal af designs og farvekombinationer. I dag fremstilles vinylgulve uden uønskede ftalater. Gulve i PVC er genanvendelige.
PVC-tagrender og nedløbsrør beskytter bygninger
PVC er det optimale valg til tagrender og nedløbsrør til det danske klima, hvor mange bygninger er udsat for saltholdig luft. Tagrender og nedløbsrør i PVC ruster eller korroderer ikke. PVC kan limes, hvilket gør montering simpel og giver tætte samlinger i mange år. PVC kan holde til ekstreme kuldegrader. Ved renovering af bygningen kan PVC-tagrender -og nedløbsrør kan genanvendes igen og igen. Det sker bl.a. gennem WUPPI, som er den danske PVC-branches genanvendelsesordning for hård PVC. Tagrender og nedløbsrør i PVC indeholder hverken tungmetaller, phthalater eller andre blødgørere.
PVC-kabler muliggør hjemmearbejdet
PVC er det mest anvendte materiale til kabler og ledninger i Europa, med en markedsandel på ca. 50%. PVC-plast til installationskabler, netværkskabler og anden infrastruktur er meget isolerende, fleksibel og tåler gentagne mekaniske påvirkninger uden at revne, også efter lang tids nedgravning. PVC-kabler har stor bestandighed mod antændelse ved brand. Således er det lovligt at anvende PVC-installationskabler, blot de er CE-mærkede og opfylder kabelklasse Eca i byggevareforordningen (CPR). Som andre PVC-byggeprodukter er PVC-kabler lette at genanvende, og i Europa genanvendes årligt omkring 300.000 tons.
Derfor er PVC fremtidens byggesten
PVC bruges til en lang række samfundsnyttige produkter, men den absolut største anvendelse er i byggeriet. Byggeriet står for en del stor del af verdens ressourceforbrug. Derfor er det vigtigt, at fremtidens byggematerialer er langtidsholdbare, genanvendelige, lette og kræver så få ressourcer som muligt at fremstille. Samtidig skal materialerne gerne være økonomisk fordelagtige. PVC-byggeprodukter opfylder alle disse krav.
"PVC er fordelagtigt prismæssigt, i det materialet er meget konkurrencedygtigt, hvilket yderligere forstærkes af dets holdbarhed, levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger."
Genanvendelse af byggeplast har PVC i front
Byggeprodukter i PVC egner sig fortrinligt til genanvendelse. Afhængig af produkt kan PVC genanvendes 8 til 10 gange uden at miste sine tekniske egenskaber. I Danmark sker indsamling af hårde PVC-byggeprodukter bl.a. gennem WUPPI-ordningen, som drives af førende danske producenter og forhandlere af hårde PVC-byggeprodukter. I Europa indsamles og genanvendes PVC gennem industriens miljøprogram VinylPlus®. I 2021 blev der genanvendt 800.000 tons PVC i Europa. Målet er 900.000 tons/år i 2025 og 1.000.000 tons/år i 2030. De mange års investeringer har betydet, at PVC er i front når det gælder genanvendelse af byggeplast i bl.a. Danmark og Tyskland.
Hvor bruges PVC i byggeriet?
PVC er den mest anvendte plast i byggesektoren. I modsætning til andre plasttyper, som fortrinsvis bruges til emballage, går omkring 70% af PVC'en til bygge og anlæg. Se nogle eksempler på hvor PVC bruges i byggeriet.