PVC er den mest anvendte plasttype i byggeriet, og det er også her langt det meste af PVC'en anvendes. Man fremstiller rør, vinduer, døre, kabelbakker, tagbelægninger, gulve, kabler, tagrender, tagplader og et utal af andre produkter af PVC-plast. PVC bruges fordi byggeprodukterne er langtidsholdbare, prisbillige, lette, og kræver minimum vedligeholdelse.

Miljømæssigt set er PVC-byggeprodukter ofte det rigtige valg grundet produkternes lange levetid (op til 100 år for rør og 50 år for vinduer) og deres genanvendelighed efter brug. Disse egenskaber er vigtige i fremtidens cirkulære økonomi, hvor PVC-byggeprodukter derfor vil spille en vigtig rolle. Moderne PVC-byggeprodukter er uden uønskede ftalater og tungmetaller.

Eksempler på PVC-byggeprodukter

Derfor er PVC fremtidens byggesten

PVC bruges til en lang række samfundsnyttige produkter, men den absolut største anvendelse er i byggeriet. Byggeriet står for en del stor del af verdens ressourceforbrug. Derfor er det vigtigt, at fremtidens byggematerialer er langtidsholdbare, genanvendelige, lette og kræver så få ressourcer som muligt at fremstille. Samtidig skal materialerne gerne være økonomisk fordelagtige. PVC-byggeprodukter opfylder alle disse krav.

 

"PVC er fordelagtigt prismæssigt, i det materialet er meget konkurrencedygtigt, hvilket yderligere forstærkes af dets holdbarhed, levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger."

SBI: Genbrug af byggevarer, 2015

Genanvendelse af byggeplast har PVC i front

Byggeprodukter i PVC egner sig fortrinligt til genanvendelse. Afhængig af produkt kan PVC genanvendes 8 til 10 gange uden at miste sine tekniske egenskaber. I Danmark sker indsamling af hårde PVC-byggeprodukter bl.a. gennem WUPPI-ordningen, som drives af førende danske producenter og forhandlere af hårde PVC-byggeprodukter. I Europa indsamles og genanvendes PVC gennem industriens miljøprogram VinylPlus®. I 2021 blev der genanvendt 800.000 tons PVC i Europa. Målet er 900.000 tons/år i 2025 og 1.000.000 tons/år i 2030. De mange års investeringer har betydet, at PVC er i front når det gælder genanvendelse af byggeplast i bl.a. Danmark og Tyskland.

Infografikker om PVC i byggeriet

Klik på billederne for at downloade infografikker om PVC'ens fordele i byggeriet.