PVC i byggeriet

PVC er den mest anvendte plasttype i byggeriet, og det er også her langt det meste af PVC'en anvendes. Man fremstiller rør, vinduer, døre, kabelbakker, tagbelægninger, gulve, kabler, tagrender, tagplader og et utal af andre produkter af PVC-plast. PVC bruges fordi byggeprodukterne er langtidsholdbare, prisbillige, lette, og kræver minimum vedligeholdelse.

Miljømæssigt set er PVC-byggeprodukter ofte det rigtige valg grundet produkternes lange levetid (op til 100 år for rør og 50 år for vinduer) og deres genanvendelighed efter brug. Disse egenskaber er vigtige i fremtidens cirkulære økonomi, hvor PVC-byggeprodukter derfor vil spille en vigtig rolle.

SBI-rapport nævner PVC'ens fordele i byggeriet

PVC'ens fordele i bygge- og anlæg understøttes af en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut. Her hedder det blandt andet, at "I forhold til holdbarhed er PVC modstandsdygtigt over for vejrliget, kemisk skørhed, korrosion, stød og slitage. Det er derfor det foretrukne valg til mange udendørs formål." Videre hedder det: "PVC er fordelagtigt prismæssigt, i det materialet er meget konkurrencedygtigt, hvilket yderligere forstærkes af dets holdbarhed, levetid og lave vedligeholdelsesomkostninger."


PVC-byggeprodukter er langtidsholdbare, klimavenlige, genanvendelige og prisbilligeEksempler på PVC-byggeprodukter


PVC byggeprodukter er nemme at genanvende

Byggeprodukter i PVC egner sig fortrinligt til genanvendelse. Forsøg har vist at PVC-rør kan genanvendes flere gange uden at miste sine tekniske egenskaber. I Danmark sker indsamling og genanvendelse af PVC-byggeprodukter gennem den såkaldte WUPPI-ordning. I Europa indsamles og genanvendes PVC gennem industriens miljøprogram VinylPlus®. I 2020 blev der genanvendt 730.000 tons PVC i Europa. Målet er 900.000 tons/år i 2025 og 1.000.000 tons/år i 2030.

Infografikker om PVC i byggeriet

Klik på billederne for at downloade infografikker om PVC'ens fordele i byggeriet.

PVC Informationsrådet på byggemesser

For at udbrede kendskabet til PVC i byggesektoren deltager PVC Informationsrådet på messer. Her uddeles brochurer, vises videoer og opbygges relationer.