Ny organisation skal sikre rapporteringen af plastgenanvendelsen i EU
18/03/2021VinylPlus markerer 20 års bæredygtig udvikling af PVC-plast og ser frem mod 2030
17/05/2021Plastgenanvendelsen skal øges markant for at nå de ambitiøse klimamål på 70% CO2-reduktion i 2030. Det gælder ikke mindst i byggeriet, hvor en stor del af plastanvendelsen finder sted. Plast bruges til en lang række byggeprodukter såsom rør, vinduer, gulve, isolering og kabler.
I en ny rapport udarbejdet af DTU Miljø, og med finansiering af Innovationsnetværket InnoBYG, undersøges hvordan indsamling og genanvendelse af byggeplast kan øges – i produktionen, på byggepladsen og ved renovering og nedrivning.
PVC ligger på førstepladsen
Rapporten fortæller, at i øjeblikket udgør hård PVC størstedelen af den genanvendte mængde plastaffald. At hård PVC udgør en meget stor del, bekræftes af en nylig rapport, som konsulentfirmaerne Affaldskontoret og Incentive har lavet for PVC-genanvendelsesselskabet WUPPI. Heri fremgår at omkring 6.000 tons PVC-byggeaffald indsamles til genanvendelse i Danmark.
I DTU’s rapport fremgår det endvidere, at hård PVC kan genanvendes op til 10 gange uden tilførsel af ny råvare.
Potentialer for også at genanvende den bløde PVC
Når det gælder blød PVC, skriver DTU, at deponi i øjeblikket er eneste løsning. I rapporten citeres PVC Informationsrådet for den påstand, at genanvendelse af blød PVC i fremtiden vil være teknisk muligt. Denne påstand underbygges af den nye Rambøll-rapport “Cirkulære visioner for blød PVC”, hvor det netop fremgår, at der er store potentialer for genanvendelse af blød PVC i Danmark.
Afskærer i forbindelse med produktion og byggeri er særskilt behandlet i DTU-rapporten. Her er der nemlig også potentiale for at udnytte ressourcerne bedre. Genbrug foretrækkes frem for genanvendelse i affaldshierarkiet, fordi der kræves megen energi i genanvendelsesprocessen.
Byhaver i PVC-afskærer giver miljø- og sundhedsgevinster
For at undersøge potentialerne for genbrug af PVC-afskær i byggeriet inden genanvendelse, støtter PVC Informationsrådet og VinylPlus en række initiativer indenfor dette felt. Et af projekterne knytter sig til arealerne omkring MarselisborgCentret i Århus, som netop er blevet opgraderet. Her skal en urtehave med medicinske urter i det, der kaldes “Fordybelsen”, stimulere sanserne. Urtehaven bygges af stumper af PVC-rør, som er i overskud på byens byggepladser. Udover den miljømæssige fordel ved genbrug af denne affaldsfraktion, er affaldet gratis og let tilgængeligt på genbrugspladser, hvor det allerede sorteres fra til genanvendelse.
Følg projektet “Urtehave i PVC” på Facebook og Instagram. Læs mere om projektet på urbantlandbrug.dk.