Der er behov for et paradigmeskift i den danske plastpolitik
08/06/2021Drop de endeløse diskussioner og kom i gang med at genanvende det medicinske engangsudstyr
14/06/2021Selv om Danmark fører stort over svenskerne, når det gælder PVC-genanvendelse, er svenskernes nye køreplan interessant for os.
PVC Informationsrådets svenske søsterorganisation, PVC Forum, har netop udsendt en rapport, der skitserer en køreplan for, hvordan en bæredygtig genanvendelse af PVC-byggeaffald kan se ud i Sverige. Rapporten bærer titlen ”Färdplan för en hållbar användning av PVC i ett cirkulärt, giftfritt och klimatneutralt samhälle”.
I modsætning til Danmark, hvor vi gennem WUPPI-ordningen gennem mange år har indsamlet hårde PVC-byggeprodukter til genanvendelse, så har svenskerne ikke nogen systematisk PVC-genanvendelse. Det vil den svenske PVC-industri nu gøre noget ved, og rapporten er første skridt. Den svenske rapport bygger på en kortlægning af PVC-anvendelsen i Sverige, som er udarbejdet af det svenske miljøinstitut IVL i samarbejde med PVC Forum.
Selv om vi i Danmark er langt foran svenskerne, når det gælder PVC-genanvendelsen, så indeholder rapporten mange nyttige informationer, som vi i Danmark kan drage nytte af. For eksempel fortæller rapporten, at 36 % af den plast der findes i byggeriet er PVC, hvilken gør PVC til den absolut mest anvendte polymer i byggeriet. Resten er fordelt nogenlunde ligeligt på seks andre polymere. I Sverige har man regnet ud, at der findes ikke mindre end 3,2 millioner tons PVC i det eksisterende byggeri, og at der hvert år tilføjes yderligere 60.000 tons.
Store klimagevinster ved PVC-genanvendelsen
Den svenske rapport fokusere især på de klimabesparelser, der kan opnås, hvis man får etableret en genanvendelsesordning for PVC-byggeprodukterne. PVC Forums køreplan fastslår, at der er store klimabesparelser at hente ved genanvendelse. Hvis man alene vælger at genanvende den del af PVC-affaldet, som ikke indeholder problematiske stoffer, vil man kunne reducere CO2-udledningen med 2,8 millioner tons. Det er næsten den samme mængde CO2, som de svenske indenrigsfly udleder. Rapporten siger yderligere, at hvis EU-landende kan blive enige om, at det blyholdige PVC-affald lader sig genanvende, så vil dette tal blive betydeligt højere.
De miljøproblematiske tilsætningsstoffer i PVC-affaldet såsom bly og de klassificerede ftalater, som ikke anvendes længere, men som i en rum tid vil forefindes i affaldet, beskæftiger rapporten sig indgående med.
Potentielt genanvendeligt og ikke-genanvendeligt PVC-affald
For at forsøge at skabe en forståelse for, hvordan man bedst definere begreberne potentielt genanvendeligt og ikke-genanvendeligt PVC-affald tager den svenske rapport trafiklys-metaforen i anvendelse. De vælger at opdele affaldet i tre kategorier grønt, gult og rødt.
Den grønne kategori består af det PVC-affald som kun har sikre tilsætningsstoffer, som hverken udgør et sundhedsmæssigt eller et miljømæssigt problem, når det genanvendes. Den gule kategori udgør den del af PVC-affaldet, som kan indeholde stoffer, der er i øjeblikket er genstand for udredninger, og som man derfor ikke ved, om det forsat vil være muligt at genanvende. Den røde kategori udgør den del af PVC-affaldet, som indeholder forbudte stoffer, som man ikke ønsker skal recirkuleres.
Ifølge det studie som PVC Forum bygger sin rapport op på, så fandtes der i 2017 omkring 2,4 millioner tons PVC-produkter i anvendelse i Sverige i dag. Af denne mængde er det beregnet at knap en million tons tilhører den grønne kategori, hvilket vil sige at når produkterne bliver til affald kan de genanvendes uden problemer. Hertil kommer yderligere omkring 2,3 millioner tons PVC, som tilhører den gule kategori, hvilket betyder, at denne fraktion kan genanvendes, hvis EU-Kommissionen får udarbejdet et forslag til EU-Parlamentet, som gør at politikerne kan acceptere genanvendelse af også denne fraktion.
Fremtidens bløde PVC-byggeprodukter kan også genanvendes
I en dansk sammenhæng er den svenske rapport interessant idet den udover de hårde PVC-produkter også vurdere genanvendeligheden af de bløde PVC-byggeprodukter. Her viser det sig at der også inden for denne produktkategori er et stort potentiale for genanvendelse. At bløde PVC-produkter egner sig til genanvendelse er det samme resultat Rambøll kom frem til i den rapport som PVC Informationsrådet netop har offentliggjort.
Direktør i PVC Informationsrådet Ole Grøndahl Hansen siger i forbindelse med udgivelsen af den svenske køreplan: ”Det er meget interessant at se at svenskerne er kommet til nøjagtig det samme resultat som os, når det gælder genanvendelsesmulighederne af det bløde PVC-byggeaffald. Store dele af affaldet kan genanvendes og der er store klimagevinster at hente. Nu mangler vi bare at de danske miljømyndigheder indser, at genanvendelse af det bløde PVC-affald er bedre end deponi.”