INEOS Inovyn starter pilotanlæg til genanvendelse af PVC med historiske tilsætningsstoffer
04/06/2024Er PVC en særligt problematisk plasttype?
24/06/2024Den europæiske PVC-industris årsmøde samlede industriaktører, lovgivere og eksperter i Køln for at diskutere de nyeste fremskridt inden for genanvendelsesteknologier for PVC. Ved konferencen blev VinylPlus' statusrapport for 2024 offentliggjort.
Den europæiske PVC-industris årsmøde samlede industriaktører, lovgivere og eksperter i Køln for at diskutere de nyeste fremskridt inden for genanvendelsesteknologier for PVC. Ved konferencen blev VinylPlus' statusrapport for 2024 offentliggjort.
VinylPlus annoncerede, at 737.645 ton PVC blev genanvendt i 2023. Dette inkluderer de mængder, som WUPPI indsamler i Danmark, og markerer en væsentlig fremgang mod målet om at genanvende 900.000 ton årligt inden 2025 og 1 million ton inden 2030. Siden 2000 er i alt 8,8 millioner ton PVC blevet genanvendt.
Resultaterne blev præsenteret som en del af en bredere diskussion om cirkulær økonomi, hvor VinylPlus' engagement i bæredygtighed og plastgenanvendelse blev fremhævet.
Statusrapporten og årsmødet fremhævede flere nøgleprojekter, der har bidraget til denne succes. Et af disse projekter er RecoChlor-programmet, der fokuserer på at genvinde klor fra vanskeligt genanvendelige PVC-produkter i moderne affaldsforbrændingsanlæg. Her bliver klor genvundet enten som natriumklorid eller fortyndet saltsyre, som derefter kan bruges til at producere nye kemikalier til salg på markedet.
Et andet vigtigt projekt er HaloSep-processen, udviklet af Vestforbrænding og Stena Metall i Danmark. Dette projekt, en del af EU LIFE-programmet, sigter mod at udnytte restprodukter fra affaldsforbrænding og dermed undgå deponi som farligt affald. HaloSep fungerer i fuldskala på Vestforbrænding og er kandidat til Best Available Technique (BAT) af Nordisk Ministerråd, hvilket understreger teknologiens potentiale. Udover at genvinde salt har processen også vist sig i stand til at udtrække metaller som zink.
EUPolySep-projektet er et tredje spændende initiativ, der har til formål at opstille et pilotanlæg i Belgien for at separere PVC fra komplekse laminerede produkter. Denne teknologi, oprindeligt udviklet i Australien, tillader polymerer at blive delamineret og separeret fra polymer-kompositstrukturer, hvilket muliggør yderligere genanvendelse. Anlægget blev installeret ved Centexbel i Belgien i juni 2023, og de første tests er planlagt til første halvår af 2024.
I alt har VinylPlus undersøgt 31 forskellige genanvendelsesteknologier siden år 2000, hvilket understreger organisationens omfattende indsats for at fremme cirkulær økonomi inden for PVC-industrien. Disse teknologier spænder bredt og inkluderer både mekaniske og kemiske genanvendelsesmetoder, som alle bidrager til at reducere miljøpåvirkningen og fremme bæredygtighed.