PVC i tal

Årligt forbrug

Hård og blød PVC

Der findes to typer PVC eller vinyl, som materialet også kaldes: hård og blød. Den hårde PVC anvendes hovedsageligt indenfor byggeriet til rør, døre, vinduer, kabelbakker osv. Blød PVC anvendes også i byggeriet til for eksempel vinylgulve, tagbelægninger og kabler. Men herudover bruges blød PVC også til en lang række områder for eksempel medicinsk udstyr, tøj eller vinylgulve.
70%

Hård PVC udgør 70% af forbruget

30%

Blød PVC udgør 30% af forbruget

Genanvendelse

PVC (også kendt som vinyl) er et af de bedste plastmaterialer at genanvende. Et PVC-rør kan eksempelvis genanvendes op til 7 gange uden at miste sine tekniske egenskaber. Den europæiske PVC-industris miljøprogram, VinylPlus®, sørger bl.a. for, at udtjent vinyl genanvendes i større og større mængde. I Danmark indsamles PVC til genanvendelse gennem industriens genanvendelsesselskab, WUPPI.

Læs mere om PVC og genanvendelse.

Blødgørere i PVC-produkter

For at gøre PVC'en fleksibel til fremstilling af eksempelvis vinylgulve, medicinsk udstyr, kabler, tagbelægninger, voksduge, haveslanger, gummistøvler, regntøj, badeforhæng og legetøj, tilsættes blødgørere. Blødgørere kan være ftalater (phthalater), der opdeles i klassificerede og ikke-klassificerede. Herudover findes andre blødgørere. Ikke-klassificerede ftalater og andre blødgørere udgør langt den største andel af blødgørerforbruget i Europa.

Anvendelsesområder

PVC/vinyl anvendes overalt i samfundet, men særligt i byggeriet og sundhedssektoren er plastmaterialet populært.
60%

PVC er det mest anvendte plastmateriale i byggeriet

40%

PVC er det mest anvendte plastmateriale i sundhedssektoren

Ingredienser

Det høje saltindhold betyder, at PVC forbruger mindre olie end andre plasttyper.
57%

PVC laves hovedsageligt af salt

43%

Resten udgøres af olie eller gas