Med klimaforandringer og øget befolkning er det nødvendigt at gentænke fødevareproduktionen. Vertikalt landbrug kan løse udfordringerne ved at dyrke afgrøder i lag, hvilket sparer plads og ressourcer. PVC's holdbarhed og fleksibilitet gør det til et ideelt materiale til opbygningen af vertikale landbrugssystemer.

Vinyl Veggies, skabt af VinylPlus, introducerede et nyt perspektiv på fødevareproduktionen under UIA World Congress of Architects 2023 i København. Denne skulptur, der var konstrueret af genbrugt PVC, fremviste de mange fordele ved vertikalt landbrug. Vinyl Veggies er en del af Garden to Connect, som bl.a. har lavet byhaver i Aarhus og Rwanda.

 

Vegetariske snacks til alle

Før verdenskongressen for arkitektur blev der plantet forskellige krydderurter og andre grønne planter i Vinyl Veggies-skulpturen. Under selve kongressen tilberedte kokke fra den anmelderroste københavnske vegetarrestaurant Baka d'Busk vegetariske snacks, som blev uddelt til forbipasserende. Begivenheden tiltrak mange besøgende, som både smagte spændende smage og blev inspireret til at opbygge egne vertikale dyrkningssystemer i genbrugs-PVC. 

 

Arkitektonisk nytænkning nødvendig

Hvordan bygger man en skulptur af gamle PVC-rør, der både er æstetisk og funktionel? Få et indblik i processen her:

1

Udvælgelse af genbrugs-rør

PVC Informationsrådet og arkitekten besøgte Ragn-Sells' modtageanlæg på Prøvestenen i København for at udvælge passende genbrugsmaterialer til skulpturen. Ragn-Sells samarbejder med WUPPI om indsamling af hård PVC i Danmark.

2

Tegninger

Arkitekten udarbejdede en række forslag. Valget faldt på en tegning, der tog inspiration fra Pompidou-centret i Paris.

3

Opbygning af skulptur

Plastmontøren ApS stod for opbygning af Vinyl Veggies-skulpturen. Skulpturen er lavet som samlesæt og kan bruges igen og igen.