Kan plast være smukt? Hvad med polyvinylklorid, også kendt som PVC eller vinyl, som mest kendes som rør, tagrender og vinduer? Under verdenskongressen for arkitekter i København i 2023 var der konkrete eksempler på hvordan vinyl kan bidrage til  arkitektoniske løsninger, der er funktionelle, miljørigtige og ikke mindst æstetiske.

Vinylhytten skal vise miljørigtige og æstetiske løsninger

I Norden er træ oftest det foretrukne valg til hytter og sommerhuse. Men træ kræver vedligehold, så hvorfor ikke bygge med vedligeholdelsesfri plast, der tilmed kan formgives frit? Den opgave fik den norske arkitekt Sebastian Østlie fra Asplan Viak. I Plastindustriens pavilion under verdenskongressen for arkitekter fortalte han om den utraditionelle hytte, som er ved at blive opført ved INEOS Inovyns PVC-fabrik i Porsgrunn, Norge. Vinylhytten skal vise, at PVC eller vinyl kan bruges til en lang række miljørigtige og æstetiske løsninger til moderne byggeri. Det gælder ikke kun skjulte installationer som kabler og rørsystemer. Også køkkenbeklædninger, overflader på badeværelser, gulve, møbler og meget andet skal fremstilles i vinyl.

vinylhytte_1

Natur og vinyl er ikke hinandens modsætninger

Selvom vinyl ikke er et naturmateriale er det muligt at lave arkitektur med PVC/vinyl, som passer ind i omgivelserne. På billedet er tagdækning, vinduer og terrassedæk i PVC.
bathroom

Vandtæt vinyl på badeværelset

Vinyl eller PVC er som skabt til vand og derfor oplagt at bruge i badeværelser.
koekken

Vinyl klæder køkkenet

Køkkenbeklædning i PVC/vinyl er nemt at rengøre og holder til mange års kokkerier.
gulv_1

Vinylgulvenes popularitet er stigende

Salget af vinylgulve er steget markant de senere år, hvilket skyldes materialets uovertrufne holdbarhed og designmuligheder. I dag fremstilles europæiske vinylgulve uden brug af uønskede ftalater.
rug_1

Vinyl giver tæpper slidstyrke

Det er muligt at lave designtæpper i 100% PVC eller vinyl, som på en gang er æstetiske og usædvanligt slidstærke.