Fire ftalater nu forbudt i EU
07/07/2020Debat: Vi skal lære af historien før vi taler om plastfri sygehuse
13/08/2020Klimaet bliver taberen, hvis de grønne organisationers drøm om det giftfri miljø skal realiseres her og nu.
En af de mest ophedede diskussioner der i øjeblikket finder sted i forbindelse med den grønne omstilling er spørgsmålet om, hvorvidt man skal genanvende produkter, som indeholder miljøfremmede stoffer. Da der både er fordele og ulemper ved genanvendelse af produkter med stoffer, der engang var tilladt, men som nu er forbudt, står man i et svært dilemma. Fordelene og ulemperne skal omhyggeligt afvejes over for hinanden, før en beslutning kan træffes.
Den aktuelle diskussion handler om hvorvidt man fortsat skal genanvende blyholdigt PVC. Bly blev forbudt i Danmark allerede i 2002, og endeligt udfaset i hele EU i 2015. PVC bruges hovedsageligt til langtidsholdbare byggeprodukter. Den lange levetid betyder, at der i løbet af de kommende årtier vil fremkomme mange millioner tons PVC-affald, der kan indeholde bly.
PVC-plast er dog langt fra det eneste materiale, der kan indeholde såkaldte nedarvede additiver. Beslutningen om hvorvidt man skal genanvende blyholdigt PVC-affald kan derfor meget vel komme til at danne præcedens for den fremtidige genanvendelse i EU. Derfor er PVC-problematikken relevant for diskussionen om, hvordan den cirkulær økonomi skal finde sted i praksis.
De grønne organisationer mener, at den cirkulære økonomi udelukker materialer med miljøfremmede stoffer, da dette vil modarbejde princippet om et såkaldt giftfrit miljø. Hvis organisationerne får magt som de har agt, kan vi mange år frem i tiden glemme alt om den cirkulære økonomi. Er det fornuftigt?
Læs vores svar til det fælles brev, som også danske grønne organisationer har underskrevet.