Ny DTU-rapport: PVC den mest genanvendte plast i byggeriet
14/04/2021Ny Rambøll-rapport underbygger behovet for at gentænke den danske PVC-politik
19/05/2021Ved afslutningen af det andet 10-årige frivillige program for bæredygtig udvikling gør den europæiske PVC-industri status over resultaterne og ser frem mod 2030. Blandt de vigtigste resultater, som er opsummeret i VinylPlus Statusrapport 2021 der udgives i dag, er indsamling og genanvendelse af mere end 6,5 mio. tons PVC-affald siden 2000, gradvis udskiftning af de mest problematiske tilsætningsstoffer, reduktion af energiforbruget og udviklingen af VinylPlus® Product Label.
I løbet af de sidste 20 år har den europæiske PVC-industri gennem VinylPlus gjort stadige fremskridt mod at gøre PVC-plasten mere bæredygtig. Frem for alt er der gjort landvindinger inden for cirkulær økonomi med oprettelsen af indsamlings- og genanvendelsesordninger, der stort set ikke eksisterede for 20 år siden.
VinylPlus var således godt på vej til at nå sit mål på 800.000 tons genanvendt PVC per år i 2020, inden COVID-19-pandemien ramte. På trods af de udfordringer, som industrien stod over for i 2020, opnåede VinylPlus stadig et godt resultat og nåede 730.000 tons - over 91% af programmets 2020-mål. Siden 2000 har den europæiske PVC-industri genanvendt 6,5 millioner tons PVC til nye produkter, og dermed forhindret frigivelse af næsten 13 millioner tons CO2. Samtidig er der skabt 1.500 grønne job i genanvendelsesindustrien.
VinylPlus går videre end cirkulære økonomi. Energieffektivitet og bæredygtig brug af materialer og tilsætningsstoffer er centralt i miljøprogrammet. Således faldt energiforbruget til at producere et ton PVC 9,5% mellem 2007-2008 og 2015-2016. I samme periode blev CO2 -emissionerne reduceret med 14,4%. Derudover brugte de PVC-forarbejdende virksomheder mellem 16% og 26,5% mindre energi i 2020 sammenlignet med 2010 på tværs af hovedproduktgrupper som vinduesprofiler, rør, gulve og folier.
Additive Sustainaiblity Footprint er et værktøj udviklet i samarbejde med The Natural Step og er peer-reviewed og valideret af LCA-eksperter. Værktøjet hjælper producenter af PVC-tilsætningsstoffer med at selvangive bæredygtigheden af deres nuværende produkter og i udviklingen af nye tilsætningsstoffer.
VinylPlus® Product Label er et miljømærke for PVC-produkter i bygge- og anlægssektoren, der guider forbrugere og offentlige købere i retning af mere bæredygtige indkøb. Indtil videre er 128 PVC-produkter blevet certificeret.
Siden 2019 har VinylPlus været med i Circular Plastics Alliance, som er Europa-Kommissionens platform til at øge markedet for genbrugsplast til 10 millioner tons inden 2025. VinylPlus har desuden lederrollen i arbejdsgruppen for byggeri.
”Jeg er meget tilfreds med det engagement og den proaktive rolle, som VinylPlus spiller i Circular Plastics Alliance,” siger Kirsi Ekroth-Manssila, enhedschef i DG GROW, Europa-Kommissionen. ”Jeg er overbevist om, at med samarbejdet fra alle medlemmerne af Circular Plastics Alliance og med det positive eksempel fra VinylPlus - som en effektiv og vellykket værdikædetilgang - vil det samlede resultat blive en succes. VinylPlus er et perfekt eksempel på, hvordan man kan gøre den cirkulære økonomi til virkelighed, idet den allerede i 2000 som første plastværdikæde tog udfordringen op med at omdanne et problem til en mulighed.”
Som en samlet værdikæde har VinylPlus opnået store præstationer. Men der er lang vej igen. I de sidste måneder har hele PVC-værdikæden sammen med sine interessenter derfor arbejdet hårdt på at opbygge næste program for bæredygtig udvikling frem mod 2030. Det nye program lanceres på VinylPlus Sustainability Forum 2021, der har temaet #TOWARDS2030.
”Når vi ser tilbage, har vi opnået meget,” udtaler Brigitte Dero, direktør i VinylPlus, og fortsætter: ”Der er dog stadig meget at gøre, især hvis vi agter at bidrage proaktivt til FN's mål for bæredygtig udvikling. Vi går nu videre til næste fase af vores forpligtelse til bæredygtig udvikling ved at udnytte mere end 20 års erfaringer og resultater til at opbygge et nyt og endnu mere ambitiøst program for det næste årti.”