Svensk køreplan for PVC-genanvendelse med spændende danske perspektiver
10/06/2021Fem grunde til at PVC skal genanvendes – ikke udfases
15/06/2021Dette debatindlæg af Ole Grøndahl Hansen og Tobias Johnsen, PVC Informationsrådet og PVCMed Alliance, har været bragt i Sundhedsmonitor d. 11. juni 2021.
Hospitalsdirektør Jonas Dahl har desværre ret, når han siger sundhedsvæsenet er storforbruger af udstyr, der kun bruges en gang og derefter kasseres.
Her står plasten selvsagt centralt. Lige så vigtigt materialet er for patientbehandlingen, seneste bevidnet af covid-pandemien, lige så store udfordringer giver plasten, når den bliver til affald.
I en tid hvor genbrug og genanvendelse står øverst på dagsordenen, og hvor vi derhjemme er blevet pålagt at udsortere plasten til genanvendelse, så smider sundhedspersonalet hver dag bjerge af plastprodukter direkte i skraldespanden.
Meget af denne plast kunne genanvendes, hvis blot den blev sorteret korrekt. Tag f.eks. den mest anvendte plasttype i sundhedsvæsenet, nemlig den kontroversielle PVC.
Talrige akademiske skrivebordsøvelser venter
Erfaringer fra udlandet viser, at genanvendelse af medicinsk engangsudstyr i PVC er mulig og faktisk finder sted, med store CO2-besparelser som følge.
I Australien, New Zealand, Storbritannien, Guatemala, Colombia, Canada, Sydafrika, Thailand og Belgien indsamler sundhedspersonale således iltmasker, slanger og infusionsposer, som bliver genanvendt til nye produkter.
I Danmark går vi desværre ikke så praktisk til værk, hvilket også fremgår af Jonas Dals debatindlæg. Han antyder, at alle arbejdsgange og indkøb kortlægges, hvorefter regionerne koordinerer den bæredygtige indsats.
Vi forudser talrige akademiske skrivebordsøvelser og diskussioner i diverse regionale udvalg, førend den første meter medicinske slange er blevet indsamlet og genanvendt.
Pluk de lavthængende frugter
Når genanvendelsen af medicinsk udstyr er på dagsordenen, går diskussionerne i mange retninger:
Skal vi vaske og genbruge fremfor at genanvende plasten? Skal affaldet sorteres indenfor eller udenfor hospitalets mure? Skal der udvikles og indkøbes robotter til at sortere affaldet i forskellige plastfraktioner? Skal vi uddanne en ny generation af ingeniører og designere, der udover traditionelle parametre som patientsikkerhed og funktion, også medtænker, at produktet skal kunne genanvendes?
Der skal unægtelig bruges nogle konsulenttimer for at afklare alle disse spørgsmål.
I stedet synes vi, at vi i Danmark bør man plukke de samme lavthængende frugter, som andre lande har vist kan lade sig gøre, så vi hurtigt reducerer hospitalernes klimabelastning.
Hvad skal vi lave af affaldet?
Sygehusplast udmærker sig ved at have en højere og mere ensartet kvalitet, end den plast vi sorterer til genanvendelse derhjemme, så potentialerne er store. Kunsten bliver at finde kreative løsninger på hvilke produkter vi skal lave af affaldet.
Vi tror, at motivationen hos det hospitalspersonale, der skal gøre den ekstra indsats for at indsamle plasten, vil højnes, hvis affaldet bliver brugt til løsninger, der kan løfte patientbehandlingen eller forbedre arbejdsmiljøet.
Derfor lancerer vi senere i år en designkonkurrence for studerende fra hele Europa.
Vi håber konkurrencen vil være med til at skabe opmærksomhed om de genanvendelsesmuligheder, der ligger i sygehusplasten, samt inspirere til at også Danmark kommer med på vognen.
Måske opstår der bump på vejen, men lad os droppe de lange og højtravende diskussioner og i stedet komme i gang med at løse de plastudfordringer, vi står overfor.