I bygge- og anlægsbranchen er blød PVC et meget udbredt materiale, som benyttes til gulve, væg- og tagbelægninger, kabler og mange andre produkter.

Utallige muligheder for at lave et unikt design

Naturligvis er funktionalitet, holdbarhed og økonomi afgørende faktorer i ethvert byggeri. Men den skandinaviske designtradition udmærker sig ligeledes ved at tage udgangspunkt i brugernes behov og ved at sætte mennesket i centrum.

De designmæssige muligheder ved vinyl er nærmest uendelige, og giver arkitekter utallige muligheder for at skabe et unikt design, der fjerner det kolde og institutionelle udtryk, sundhedsbyggerier, plejeboliger og industrivirksomheder ellers kan fremstå med.

Slidstærke og kemikalieresistente gulver

PVC-gulve er slidstærke og kan bruges i mange år, uden at de mister deres egenskaber. Derfor anvendes PVC ofte som gulvbelægning i byggerier, der skal kombinere funktionalitet, holdbarhed og æstetik. Det gælder for eksempel hospitaler, laboratorier, plejehjem, industribygninger, kontorer, skoler og butikker, der konstant er udsat for omfattende og tung trafik.

Gulve i sundhedsvæsenet og i plejeboliger er udsat for belastninger i alle døgnets timer året rundt. Samtidig stilles der store krav til hygiejne, og til at arkitekturen bidrager positivt til de ansattes arbejdsmiljø og medvirker til at skabe et godt behandlingsforløb og god pleje.

Med PVC-gulve er det muligt at kombinere slidstyrke, stødabsorbering og skridsikkerhed, så komfort og sikkerhed for patienter og beboere er i højsædet. Da PVC derudover er resistent overfor kemikalier og er meget rengøringsvenligt, er PVC det oplagte valg til gulv og vægbelægning i sundhedsvæsenet og plejesektoren.

Tunge maskiner, hyppig trafik fra gaffeltrucks og de ansattes sikkerhed er dagligdag i Produktionsdanmark. Derfor stiller produktionsvirksomheder store krav til holdbare, modstandsdygtige og kemikalieresistente gulve, hvilket er årsagen til, at PVC også er et hyppigt anvendt materiale i industribygninger.

Gratis bog om blød PVC – læs eller bestil den her

 

 

PVC-tagfolier holder bygningen tør i mange år

Tagfolier af PVC er nemme at montere, da de blot svejses sammen på tagkonstruktionen. Svejsningen skaber en ultratæt tagmembran, der er uafhængig af tape og andre former for sammenføjninger, der giver risiko for utætheder. PVC-tagfolier er derudover vindresistente, hvilket betyder, at de er modstandsdygtige i forhold til det ekstremvejr, som efterhånden er blevet en fast del af årets gang.

Blød PVC er også et hyppigt anvendt materiale til alle former for tage, der skal modstå vand. PVC-tagfolier har været anvendt i byggeriet gennem et halvt århundrede, da det både funktionelt, økonomisk og æstetisk er et klogt valg. Desuden har PVC-tagfolien klimamæssige fordele grundet lang levetid, afkølende egenskaber og potentiel genanvendelighed.

Nemt at montere i såvel nybyggeri som ved renovering

Tid er penge, og i byggeriet er der stort fokus på at nedsætte omkostningerne i alle faser. PVC-tagfolier udmærker sig ved at være nemme at montere, hvilket både sparer tid og penge for bygherren. En rulle PVC-tagfolie erstatter op til 5 ruller traditionelt tagpap, der skal placeres i flere lag, hvilket har stor betydning for montage-tiden.

En verden af designmuligheder

Tidligere har PVC-tagfolier primært været anvendt til flade tage, men i dag er det ikke ualmindeligt at anvende PVC-tagfolier til stort set alle former for tage – også dem, hvor arkitekterne har slået mere utraditionelle streger. Svejsningen resulterer i en sammenhængende æstetisk løsning, der både kan anvendes i nybyggerier såvel som i renoveringsprojekter.

Et kendt eksempel på modernisering af eksisterende bygninger med PVC-tagfolie er Parken i København. En 140 m lang og 500 tons tung PVC-dug kan på en halv time overdække hele stadion. Herved isoleres Parkens rum, og da PVC-dugen er lystæt, kan evt. lysstråler ikke forstyrre den lyssætning, man ønsker indenfor. I Frankrig har man for nylig installeret et lignende skydetag i blød PVC på Roland-Garros i Paris. Tennisturneringen French Open risikerer således ikke længere at blive afbrudt af regn.

 

PVC-kabler sætter strøm til byggeriet

Når strømmen skal føres sikkert og effektivt ind i en bygning, er PVC-kabler en hyppigt anvendt løsning. PVC-kabler er flammehæmmende og modstandsdygtige over for vand, kemikalier og UV-stråling. Derudover kan PVC-kabler modificeres til at modstå temperaturer mellem -40 til 150 grader celsius og på mange andre måder tilpasses forskellige typer byggerier.

PVC-kabler bruges ikke kun til transport af el. Fiberoptiske PVC-kabler giver lynhurtigt internet og kabler og ledninger til hjemmets elektroniske apparater som TV, computere og lamper er oftest fremstillet i PVC. De mange anvendelsesmuligheder og gode tekniske egenskaber betyder, at blød PVC er det foretrukne valg til kabler i Europa med en markedsandel på knap 50%. PVC-kabler er genanvendelige, og hvert år genanvendes omkring 100.000 tons i Europa.

7 årtiers trofast tjeneste i Stockholm-Bromma Lufthavn

Stockholm-Bromma lufthavnen tæt på Stockholm er Sveriges tredje-travleste lufthavn målt på passagerantal og antal landinger. Det er ikke svært at forestille sig, hvilket slid gulvet i lufthavnen gennem tiden har været udsat for – ikke desto mindre er gulvet i ankomsthallen det samme PVC-gulv, der blev lagt i 1952 og har således i mere end 70 år sørget for at folk kom sikkert af sted til deres udvalgte destinationer.

Fotos: LFV bildarkiv/Peter Phillips.