Plastaffald forvandles til kreative byhaver i Århus
04/09/2019Kom til netværksreception på K-messen
10/09/2019Grønne organisationer skriver i Altinget, at hver enkelt aktør i plastdebatten skal give et bud på, hvordan de hver især kan og vil bidrage til den grønne omstilling. Den handske vil PVC-industrien gerne tage op. I en replik i Altinget skriver PVC Informationsrådets direktør Ole Grøndahl Hansen blandt andet, at plastdebatten i Danmark har hidtil hovedsageligt handlet om engangsservice, sugerør, plastposer og emballage. Dette fokus på korttidsprodukter er selvfølgelig væsentligt, da disse udgør omkring halvdelen af den samlede plastproduktion. Men vi må også se på, hvilke bæredygtige potentialer der ligger i de langtidsprodukter, der produceres af plast og er en forudsætning for vores velfærdssamfund.
Blød PVC skal genanvendes
Her spiller PVC en stor rolle. For eksempel er PVC den mest anvendte plastmateriale i byggeriet, og omkring 70 procent af PVC-råvaren bruges her til blandt andet rør, vinduer, døre, kabler, tagbelægninger, gulve og kabelbakker. PVC er meget genanvendeligt, og årligt genanvendes 740.000 tons hård og blød PVC i Europa gennem VinylPlus. I Danmark oprettede industrien WUPPI-ordningen for 20 år siden, der indsamler og genanvender byggeaffald i hård PVC. Hvad angår den bløde PVC, har vi i Danmark stadig en udfordring, som vi i industrien arbejder intenst på at løse. Det er nemlig vanvittigt, at genanvendeligt materiale som europæisk produceret PVC havner på deponi i stedet for at blive genanvendt. Det drejer sig for eksempel om vinylgulve og tagbelægninger, som er produceret i Europa og overholder alle de strenge europæiske miljøregler omkring indholdsstoffer og produktion, som de grønne organisationer har kæmpet hårdt og prisværdigt for at få vedtaget.
Billigt skrammel er en udfordring
En helt anden snak er det billige skrammel, som forbrugerne køber i netbutikker uden for EU, eller som de unge festivaldeltagere efterlader på Roskilde Festival, og som ofte indeholder stoffer, som vi har forbudt for længst. Dette er et klokkeklart eksempel på, at også forbrugerne har et stort ansvar for, at den cirkulære økonomi kan realiseres i Danmark.