Når drømmen om det ‘giftfri’ miljø skader klimaet
12/08/2020Plastindustrien lancerer ‘Realistisk om plast’-kampagne
26/08/2020Dette debatindlæg af Ole Grøndahl Hansen, direktør i PVC Informationsrådet, og Tobias Johnsen, konsulent i PVCMed Alliance, har været bragt i Frederiksborg Amts Avis d. 13. august 2020.
I de senere år er plast generelt blevet genstand for megen debat, men hidtil er anvendelsen i sundhedsvæsenet blevet fredet.
Fredningen gjaldt ikke mindst i starten af coronakrisen, der åbenbarede, hvor livsnødvendigt materialet er. Men nu har det vist sig, at covid-19 samtidig har givet fornyet styrke til kritikken af plast – og det gælder også sundhedssektoren.
Udenlandske medier beretter om markant stigende mængder corona-inficeret sygehusplast, og da krisen var på sit højeste i Wuhan, steg affaldsmængderne med faktor seks.
Som en direkte følge at de stigende mængder plastaffald fra sygehusene, taler de mest kritiske røster nu ligefrem om en udfasning af plast som løsningen. For nylig deltog vi i den globale NGO Healthcare Without Harms webinar med den ildevarslende titel “Towards Plastic-Free Healthcare,” og vore australske kolleger fortæller, at sygehusplast i dag nærmest dæmoniseres.
Intuitivt giver det mening at begrænse de store affaldsmængder ved kilden, men en plastreduktion inden for medico er ikke farbar. Så inden de danske grønne organisationer også begynder at plædere for plastfri sygehuse, og staten måske efterfølgende finansierer plastsubstitutionsprojekter, kan vi ikke kraftigt nok råbe vagt i gevær. Her er en historisk indsigt nødvendig.
Den mest markante fordel ved plast er at materialet gør det muligt at producere sikre og billige engangsartikler, hvilket har medført en markant reduktion i smitte mellem patienterne. Før i tiden genbrugte man udstyret, hvilket medførte smitteoverførsel. Det burde også være unødvendigt at nævne den forbedring i arbejdsmiljø der skete, da man erstattede skrøbelige glasbeholdere med beholdere i PVC-plast.
Dermed ikke sagt, at vi kan ignorere de stigende plastaffaldsmængder fra sygehusene. Vores bud er genanvendelse. Projekter støttet af den europæiske PVC-industris miljøprogram VinylPlus viser nemlig, at det er muligt at genanvende medicinsk udstyr på sikker vis. Med den rette karantænetid for affaldet siger erfaringerne fra udlandet, at der ikke er nogen risiko ved håndtering og genanvendelse.
Så nej, plast på sygehusene skal absolut ikke dæmoniseres. I dag høster vi frugterne af over 50 års innovation indenfor plastindustri, som sikrer et sundhedsvæsen uden lige i verdenshistorien.