Plastindustrien lancerer ‘Realistisk om plast’-kampagne
26/08/2020Blød PVC skal genanvendes – ikke afgiftsbelægges
09/09/2020Dette debatindlæg af Ole Grøndahl Hansen, direktør i PVC Informationsrådet, er svar på en artikel i Politikens Lørdagsliv d. 15. august, der fejlagtigt påstår at blød PVC ikke kan genanvendes. Politiken har valgt ikke at bringe debatindlægget, men skriver i spalten “Fejl og Fakta” i den trykte avis d. 27. august: “Blødt PVC kan man ikke genanvende, skrev vi på side 15 i Lørdagsliv 15.8. Det sker da heller ikke herhjemme, men plasttypen kan genbruges – dog kan der gælde restriktioner for de produkter, der kommer ud af det, for eksempel at de kun må bruges udendørs.”
Politiken skriver i Lørdagsliv d. 15. august, at blødt PVC-affald havner nederst i affaldshierarkiet, og derfor ender i et hul i jorden, som det hedder. Artiklen refererer en konsulent hos Amager Ressourcecenter, for dels at sige at blød PVC ikke kan genanvendes, dels at produkter af blød PVC ofte indeholder farlige ftalater.
For at tage det sidste først: Grundet pres fra bl.a. Danmark gennem de seneste tyve år, har den kemiske industri i Europa brugt i omegnen af 40 milliarder kroner på at udviklet en række sikre alternativer. Det har resulteret i, at myndighederne nu har kunnet regulere på området, så EU-borgerne ikke længere udsættes for disse stoffer i den bløde PVC. Indenfor de seneste ti år har det i Europa været forbudt at producere varer, der indeholder farlige ftalater. Fra juli 2020 er det imidlertid også forbudt at importere ftalatholdige produkter til EU. Så i princippet vil man ikke møde farlige stoffer i oppustelige badedyr og paddle boards i blød PVC, hvis man køber varen hos en seriøs forhandler.
LÆS OGSÅ: FIRE FTALATER NU FORBUDT I EU
En anden ting er, at globaliseringen har medført at useriøse forhandlere og diverse netbutikker udenfor EU falbyder alskens ulovlige skrammel i blød PVC, som desværre stadig ofte indeholder farlige ftalater. Dette har myndigheder og forbrugerorganisationer påvist gang på gang. Vores opfordring til forbrugerne er derfor: Spørg forhandleren om produkterne indeholder farlige stoffer. Hun har pligt til at fortælle det.
I artiklen nævnes det også, at blød PVC ikke kan genanvendes. Det er en sandhed med modifikationer. For en ting er, at blød PVC ikke genanvendes i Danmark. En anden ting er, at det faktisk godt KAN genanvendes. På europæisk plan genanvendes således flere hundrede tusinder tons blød PVC årligt. Det er bl.a. vinylgulve, tagbelægninger og de mange andre samfundsnyttige produkter i blød PVC.
Selvfølgelig er det ikke bæredygtigt at deponere blødt PVC-affald. Her deler vi skæbne med vindmølleindustrien. Efter vindmøllevinger har lavet grøn strøm i en årrække, ender de i dag oftest på deponi. Og ligesom vindmølleindustrien i disse cirkulære tider arbejder på bæredygtige løsninger for deres affald, er vi i PVC Informationsrådet gået i gang med at undersøge mulighederne for indsamling og genanvendelse af blød PVC i Danmark. Undersøgelsen udføres af Rambøll, og resultaterne forventes færdige i efteråret 2020.