Holdbarhed, slidstyrke og funktionalitet gør PVC til et populært materiale i sportens verden. Blød PVC anvendes til alt fra sportstøj over træningsudstyr til sportsfaciliter.

Blød PVC i sportsverdenen betyder bedre præstationer

 
Det er svært at forestille sig en sportsverden uden PVC. De primære årsager til at anvende PVC inden for sportens verden er materialets slidstærke egenskaber, dets lange levetid samt at det kan anvendes i al slags vejr. Derudover giver den bløde PVC’s formbarhed designere utallige muligheder for at udvikle et både flot og funktionelt design – uanset om vi taler sportstøj, sportsudstyr eller sportsfaciliteter.
 

Bløde madrasser og stødabsorberende gulve

PVC er en vigtig del af professionelle atleters og fritidssportsudøveres sportstøj. Derudover er en lang række sportsgrene fuldstændig afhængige af PVC: En højdespringer lander på en måtte med en PVC-overflade, der både er blød at lande på, nem at rengøre, og som tåler at stå udenfor på stadionet. Inden for søsporten findes der kajakker, der er fremstillet af en oppustelig og tæt PVC-folie, der sikrer deres vandbestandighed og sørger for, at det er nemt at komme hurtigt frem på vandet. Og inden for sportsgrene som atletik, bordtennis og badminton er det afgørende, at gulvet er fremstillet i et materiale, der sikrer at sportsudøverne lander blødt, så de undgår at pådrage sig unødvendige skader.

 

Vandtætte waders og bløde skisports-barrierer

Takket være dets vandtætte og vejrbestandige egenskaber anvendes PVC hyppigt til sports- og fritidsfiskeri, hvor de lange waders er fremstillet i blød PVC. Inden for skisporten er barriererne, som skiløberne støder ind i, fremstillet af PVC – i sagens natur den bløde af slagsen.

Men det er ikke blot sportsudøverne, der har fordele af PVC’ens egenskaber, det gælder også tilskuerne på en lang række stadioner over hele verden, der undgår nedbør og stærk sol takket være beskyttende PVC-baldakiner.

Gratis bog om blød PVC – læs eller bestil den her

 

Blød PVC i stadionbyggeri gør oplevelsen større

 

Slidstyrke, fleksibilitet og økonomi – argumenterne for at anvende PVC til de helt store stadionbyggerier er mange. I mange af verdens største stadionbyggerier bruges PVC derfor til en lang række anvendelser, som er altafgørende for bygningens funktion og æstetik. Lige fra underjordiske vandrør, komfortable tilskuersæder, fleksible tagbeklædninger, over stødabsorberende gulve, strømførende kabler til avancerede kunstvandingssystemer. At PVC samtidig bidrager til at skabe arkitektoniske ikon-byggerier, gør bestemt ikke sagen ringere.

 

Moderne og ikoniske mødesteder

Nutidens stadioner samler mennesker i alle aldre, og samtidig fremstår sportsbyggerierne også som arkitektoniske ikoner, der er med til at markedsføre fodboldhold, byer, regioner, ja sågar hele nationer, der ønsker at fremhæve deres ambitioner overfor omverden. Derfor opføres der over hele kloden det ene mere spektakulære stadionbyggeri efter det andet, hvor PVC er en integreret del af byggeriet.

ALLIANZ RIVIERA I NICE OPNÅR MILJØCERTIFICERING

Allianz Riviera i Nice, Frankrig, er et multifunktionelt stadion, der udover at være hjemmebane for fodboldklubben O.G.C. Nice også huser rygbykampe, tennisturneringer og store koncerter. Det 35.000 personer store stadion er et af de første stadionbyggerier, der har opnået en EnergyPlus-certificering, der gives til særligt bæredygtige bygninger. Stadionet er udstyret med en PVC-tagfolie, hvorpå der er installeret solpaneler, ligesom en PVC-membran dækker stålskelettet.
 
 

"For os var PVC et naturligt valg. Først og fremmest fordi det tillod os at designe et femte generationsstadion, der er velfungerende og forhåbentligt æstetisk tiltalende. For eksempel brugte vi en gennemsigtig PVC-trækstof-membran til facaden, der lader dagslys passere og får bygningen til at virke åben og indbydende. Og til taget valgte vi PVC på grund af dets akustiske kvaliteter (...) Vi har brugt PVC gennem hele projektet, da det er langtidsholdbart og kan genanvendes."

Marco Puntzi, arkitekt Wilmotte & Associés, der har designet stadionet.

 

Trampoliner og hoppeborge styrker børnenes motorik

Selv om lyden af hoppende børn, der får uhindret indsyn til private haver, nok ikke er alles kop te, så er trampoliner med god grund et meget populært indslag i de danske haver. Trampoliner styrker børnenes motoriske udvikling og er en nem måde at indpasse fysisk aktivitet i et stramt børneprogram. Men som alt andet legetøj skal trampoliner beskyttes mod vind og vejr, ligesom sikkerheden skal være i orden. PVC-sikkerhedsmåtter lægges over trampolinens fjedre og beskytter de hoppende fra at falde på dem og komme til skade, mens et trampolindække beskytter trampolinen mod elementerne og markant øger dens levetid.

Går vi op i en større skala, er mange hoppeborge fremstillet af PVC, der både opfylder kravene til sikkerhed, funktionalitet og holdbarhed. Hoppeborge består af forskellige materialestykker, der svejses sammen for at kunne modstå et massivt tryk uden at der opstår revner, så man undgår at børnene falder igennem og kommer til skade. Hoppeborgproducenter og -udlejere kan ikke gå på kompromis med sikkerheden i deres produkter, og tests samt diverse udviklingsprojekter indikerer, at der ikke findes alternativer til PVC inden for området.

VinylPlus gør sportsbegivenheder mere bæredygtige gennem partnerskaber

 

Sport, ligestilling og bæredygtighed – brug af blød PVC var på programmet, da 2.500 piger fra 35 lande deltog i skoleløbet She Runs i Paris i 2019. Forud for She Runs underskrev arrangøren, International School Sport Federation, og den europæiske PVC-industris miljøprogram, VinylPlus, en ‘Environmental Action’ om ansvarlig brug, genbrug og genanvendelse af de mange PVC-produkter, der blev anvendt i forbindelse med løbet. Således var alle teltene i løbsbyen i blød PVC, der kan bruges igen og igen. VinylPlus’ stand var opbygget af vægge i blød PVC, og på sportsgulv fremstillet i genanvendt PVC kunne She Runs-deltagerne dyrke yoga på PVC-yogamåtter og konkurrere på hoppebolde i blød PVC. Efterfølgende blev PVC’en enten doneret til genbrug eller genanvendt.